vändning

I söndags hände något trevligt men oförklarligt. Bebisens pappa hörde av sig och sa att han nog vill vara lite pappa ändå! Jag blev naturligvis jätteglad över det beskedet men samtidigt lite orolig och nervös. Jag har ju planerat allt själv så här långt, fått bestämma allt själv. Nu är det en till som vill vara med. I och för sig tycker jag han kommer med ganska bra förslag, men ändå.. Jag tycker det är bra att vårt barn får träffa oss båda, men jag är ju inställd på att ha hela vårdnaden. Blir rädd att han ska börja bråka om att ha halva vårdnaden och sånt där, i och för sig är ju inte det mer än rätt så jag måste väl bara vänja mig vid tanken på att lämna över lite ansvar!

Bakrunden till det här beslutet kan man ju också fundera på, är det hans flickvän som känner att det skulle vra kul att vara extra mamma eller är det verkligen han själv som vill!? jag hoppas på det bästa- att det är han som kommit till insikt att det här kan vara det bästa som hänt :)

Vi ska ses nästa vecka någon gång och diskutera hur vi ska göra, det blir nog bra till slut!


Vecka 31+2

Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.


Öronen är nästan helt färdigutveckalde, både de yttre och inre delarna och bebisen kan höra din röst som den kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.


konstnären

Jag vet att jag är dålig på att uppdatera men jag har haft mycket. Det har varit separationer hit och dit och annats trams som jag blivit indragen i. Samt slutkläm på skolan med allt vad det innebär.

Nu är skolan slut i alla fall. Jag fick två otroligt dåliga betyg i kurser där jag kunde fått betydligt bättre. Men man gör misstag och det är försent att rätta till dem nu. Med tanke på hur jag mått de senaste månaderna på grund av graviditeten är jag stolt över min insats i skolan. Känner mig dock inte peppad alls att komma tillbaks till mina vampyrlärare om ett år. De är helt fruktansvärda, ibland kan de låtsas vara snälla men så hör man de båda skratta och då vet man att de bara låtsas. Jag vet att jag är något naiv som lägger ut mina lärare så här men vi som har dem vet att de är två djävular.

Imorgon går jag in i vecka 31, det innebär 9 veckor kvar till beräkand förlossning. Med tanke på hur tiden har rusat iväg de senaste 30 veckorna så dröjer det nog inte förens jag ligger och krystar för fullt.
Igår kom det fram en man till mig, han presenterade sig som "konstnären". Det är en man som sett min mamma flera gånger här i stan och sedan gått hem och målat henne. Igår skulle han i alla fall ge henne tavlan men då jobbade jag i hennes affär så han pratade med mig istället. Han verkade lite galen men jag var nog  trevlig ändå, för efter ett tag när jag gått iväg med min lillebror så kom han efter mig. Han berättade att jag kommer få en dotter som väger 4.3 kilo. Jag brukar inte tro på sådat men han berättade massa annat som han bara inte kunde veta. Jag tror därför på att jag kommer få en flicka. Vikten är säkert inte exakt på något vis men vi får se. Det var en märklig och trevlig upplevelse, jag fick även an tavla av honom som han nyss ställt ut på sin senaste utställning. Någon måste ha gjort starkt intryck på "konstnären" !? :)

nu måste jag sova- jobb imorgon som vanligt!




vecka 29

Bebisen

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta. Bebisen rör sig mycket och du bör kunna känna många rörelser under dagen. Vissa rörelser bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du lägga dig ned och räkna. Du bör kunna känna din bebis röra sig ungefär 10 gånger per timma. Om du känner mycket färre än så så bör du kontakta MVC eller din läkare.


Foster vecka 29

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.
Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter födeln, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.


RSS 2.0